HPV: Η πρόληψη είναι στο χέρι σου

Γράφει η Παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση του HPV και των καρκινικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσει ο ιός αποτελεί ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος που γίνεται με την πραγματοποίηση του τεστ Παπανικολάου.

Από το 2006 σημαντικό μέσο πρόληψης αποτελεί ο εμβολιασμός, ο οποίος προστατεύει από τους τύπους HPV 6,11,16 και 18, εκ των οποίων οι 16 και 18 μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο (υπεύθυνοι για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας), ενώ οι μη ογκογόνοι τύποι 6 και 11 μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα. Ο εμβολιασμός με τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων προφυλάσσει από τους τύπους 16 και 18 κατά 100%.

Αναμφισβήτητα, ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 94%.

  • Στην Ελλάδα, το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών και πλέον γίνεται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια ηλικίας έως 18 ετών.
  • Ο εμβολιασμός συστήνεται σε κορίτσια (11-18 ετών), σε νεαρές αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες (25-45 ετών), σε γυναίκες που έχουν ήδη θεραπευθεί χειρουργικά για προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, καθώς και σε γυναίκες με προηγούμενη υποστραφείσα λοίμωξη από τους τύπους του ιού από τους οποίους προστατεύει το εμβόλιο (οροθετικές – DNA αρνητικές).
  • Το εμβόλιο συστήνεται σε γυναίκες και άνδρες 18-26 ετών, εάν παρουσιάζουν ανοσοανεπάρκεια (π.χ. λοίμωξη από HIV) ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός εναντίον της HPV μόλυνσης, ως μέθοδος πρωτογενούς πρόληψης από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εφαρμόζεται παγκοσμίως με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τελευταία μάλιστα, μετά τη διαπίστωση ότι η HPV λοίμωξη ευθύνεται για την εκδήλωση κακοήθειας και σε άλλα όργανα όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του άνδρα, συζητείται η επέκταση του εμβολιασμού και σε αγόρια. Μάλιστα σε κάποιες χώρες έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή του εμβολίου στα αγόρια, η οποία αναμένεται να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου σε 29.000 άνδρες τα επόμενα 40 χρόνια (Μ. Βρετανία). Από τις 86 χώρες παγκοσμίως που έχουν εντάξει το εμβόλιο του HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις 16 από αυτές χορηγείται πλέον σε αγόρια και κορίτσια, όπως η ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Το εμβόλιο δεν έχει παρενέργειες, εκτός από ενδεχομένως ελαφρύ οίδημα στην περιοχή του εμβολιασμού, όπως μπορεί να έχουν όλα τα εμβόλια.

Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Παιδίατρος

Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

Ιατρείο: Δαρδανελίων 44, Βούλα 16673

Τ: 694 8185823, 2130381617

fb: Κατερίνα Κατσιμπάρδη Παιδίατρος

Διαβάστε επίσης