Ουροδυναμικός έλεγχος: Αντιμετωπίστε την ακράτεια των ούρων

Ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο που όμως λύνεται!

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Όταν η γυναίκα δεν μπορεί να ελέγξει τον μηχανισμό όπου συντελεί στην συγκράτηση των ούρων και αυτή η απώλεια μπορεί να γίνεται με το βήχα ή το φτάρνισμα ή κατά την γυμναστική ή την κίνηση γενικότερα οπότε η ακράτεια ούρων ονομάζεται ακράτεια από προσπάθεια.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ξαφνικά έρχεται έντονη επιθυμία προς ούρηση και η γυναίκα χάνει ούρα πριν προλάβει να πάει στην τουαλέτα ή είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να είναι όλη μέρα έξω από το σπίτι και μόλις βάζει τα κλειδιά στην πόρτα να αποκτά ξαφνικά έντονη ανάγκη για ούρηση και να χάνει ούρα χωρίς να μπορεί να τα συγκρατήσει. Σε αυτήν την περίπτωση η ακράτεια ονομάζεται επιτακτική.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να συνυπάρχουν και οι 2 παραπάνω οντότητες οπότε η ακράτεια ονομάζεται μικτού τύπου.

Πώς μπορώ να μάθω τι είδους ακράτεια έχω;

Η εξέταση που βοηθάει στην αναγνώριση του τύπου ακράτειας είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος. Κατά τον ουροδυναμικό έλεγχο και προσπαθώντας να αναπαράγουμε τα συμπτώματα της ακράτειας μπορούμε να δούμε τον τρόπο που λειτουργεί η ουροδόχος κύστη και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που προκαλεί την ακράτεια αλλά και σε ποιο βαθμό εντοπίζεται το πρόβλημα. Έτσι, μπορεί να γίνει η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ποιες είναι οι θεραπείες ακράτειας;

Υπάρχουν πολλών ειδών θεραπείες για την ακράτεια οι οποίες εξαρτώνται από το τύπο και τον βαθμό ακράτειας. Έτσι στις θεραπείες περιλαμβάνονται οι θεραπείες laser, η χειρουργική αντιμετώπιση, οι ασκήσεις μυών πυελικού εδάφους αλλά και οι φαρμακευτικές θεραπείες.

Χρειάζεται όμως εξαιρετική προσοχή στην επιλογή θεραπείας γιατί σε μερικές περιπτώσεις η επιλογή μιας λάθος θεραπείας μπορεί να κάνει τα συμπτώματα χειρότερα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται πριν την επιλογή της θεραπείας ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Πως γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος;

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια εξέταση που γίνεται σε επίπεδο ιατρείου και χωρίς να χρειάζεται αναισθησία γιατί δεν είναι επώδυνη εξέταση. Διαρκεί περίπου 20 λεπτά όπου ένα μικρό σωληνάκι (μικρότερο από ουροκαθετήρα) τοποθετείται στην ουροδόχο κύστη και άλλο ένα μικρό σωληνάκι στο ορθό.

Αυτά τα 2 σωληνάκια είναι αισθητήρες οι οποίοι εκτιμούν την λειτουργικότητα της ουρήθρας, κατά πόσο δηλαδή η γυναίκα μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα της και τι είναι αυτό που την κάνει να μην μπορεί να τα συγκρατήσει Έτσι ουσιαστικά γίνεται και η διάγνωση για το είδος της ακράτειας που πάσχει η γυναίκα.

Στην womanclinic πραγματοποιείται πλήρης ουροδυναμικός έλεγχος από ιατρό ουρογυναικολόγο.

Διαβάστε επίσης