Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV είναι πρακτικά ένας αλλά έχουν βρεθεί πάνω από 120 γονότυποι του ιού. Σύμφωνα με τα νέα βιβλιογραφικά δεδομένα κατατάσσονται σε 2 κατηγορίες χαμηλού και υψηλού κινδύνου. Στους χαμηλού κινδύνου οι πιο συχνοί είναι ο HPV 6-11 ενώ υψηλού HPV 16-18.Τα καρκινογόνα στελέχη (υψηλού κινδύνου) δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα αλλά βλάβες κυρίως στον τράχηλο, που όμως είναι πιο επιθετικές και επικίνδυνες .
Σε ποσοστό 1-2% των κονδυλωμάτων μπορεί να προκληθεί από τον ιό των κοινών μυρμηγκιών. Ο τρόπος μετάδοσης είναι κυρίως σεξουαλικός και η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης. Από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση των κονδυλωμάτων μπορεί να περάσουν από λίγες εβδομάδες έως και 1 έτος.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης είναι η εναλλαγή πολλαπλών συντρόφων χαμηλό ανοσοποιητικό AIDS σύφιλη ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή με το μάτι κατά την εξέταση με φως. Στο άνδρα εμφανίζονται συνήθως κατά μήκος του πέους και στη βάλανο στη δε γυναίκα στα έσω και έξω χείλη του αιδοίου στο περίνεο στον πρωκτό στην είσοδο του κόλπου αλλά και στον τράχηλο.
Η θεραπεία είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη. Σε επίπεδο ιατρείου πραγματοποιείτε τοπική αναισθησία και εν συνεχεία καυτηριασμός, κρυοπηξία ή laser εξάχνωση (που είναι και η καλύτερη μέθοδος και εφαρμόζεται στην WomanClinic Καλογήρου).
Όμως υπάρχει και θεραπευτική προσέγγιση με αλοιφές που έχουν δράση τοπικά όμως το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσο.
Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να πετύχουμε μόνιμο αποτέλεσμα για αυτό και το φαινόμενο των υποτροπών είναι συχνό.
Μια λύση είναι σίγουρα ο εμβολιασμός σε μικρή ηλικία και για να αποφύγουμε τις υποτροπές συστήνεται διακοπή καπνίσματος ,υγιεινή διατροφή, αποφυγή στρες και χρήση προφυλακτικού.
Με τον τακτικό έλεγχο μπορούμε να εντοπίσουμε τις πρώιμες βλάβες και να τις θεραπεύσουμε.
Αν θέλαμε να πούμε ένα αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι τα οξυτενή κονδυλώματα δεν είναι επικίνδυνα αλλά οι αισθητικές και συναισθηματικές επιπτώσεις είναι υψηλές και η άμεση θεραπεία τους απαραίτητη.
Γιάννης Καλογήρου