Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα στη βρεφική και παιδική ηλικία που δημιουργεί ιδιαίτερο άγχος στα παιδιά και τους γονείς τους.
Η πιο συχνή εκδήλωση της γίνεται με έντονο κοιλιακό άλγος με αποτέλεσμα τα παιδιά να προσέρχονται στο Νοσοκομείο προς αποκλεισμό οξείας κοιλίας. Ένα παιδί παρουσιάζει δυσκοιλιότητα όταν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, έχει δυσκολία κατά την κένωση και είναι σκληρές και στεγνές, δύσκολες ή οδυνηρές.
Η συχνότητα αφόδευσης στα βρέφη είναι περίπου 4 φορές την ημέρα. Στην ηλικία των 2 ετών μειώνεται στις 2 φορές την ημέρα και στην ηλικία των 4 ετών σε 1 φορά την ημέρα.
Αίτια δυσκοιλιότητας στα παιδιά
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η δυσκοιλιότητα στα παιδιά οφείλεται σε διατροφικά αίτια και ιδιαίτεραστη μειωμένη λήψη νερού και φυτικών ινών.
Επίσης, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων, τροφών πλούσιων σε λιπαρά (τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα ζαχαρώδη, αεριούχα αναψυκτικά) προκαλούν σκληρά και στεγνά κόπρανα.
Ωστόσο πολλές φορές τα παιδιά δεν πηγαίνουν στην τουαλέτα ακόμη και αν νιώθουν την ανάγκη, είτε για να μην διακόψουν το παιχνίδι είτε γιατί δεν νιώθουν άνετα σε άλλο χώρο πέραν του οικείου, με αποτέλεσμα την παραμονή των κοπράνων στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αυτή η ανάγκη αγνοείται συστηματικά, είναι δύσκολο να λειτουργήσει το έντερο σωστά. Το άγχος συνδέεται με την εκδήλωση δυσκοιλιότητας, δεδομένου ότι και σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά αποφεύγουν να πάνε στην τουαλέτα.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια (οργανικά ή λειτουργικά), ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 3 εβδομάδες, εάν εμφανίζονται ραγάδες στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ή αιμορροΐδες ή εάν παρατηρείται υπερχείλιση (έξοδος μαλακών ή υγρών κοπράνων μετά από μια επώδυνη κένωση που συνοδεύεται από σκληρή κοπρανώδη μάζα).
Για το λόγο αυτό, σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με τον Παιδίατρο.
Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι:
- Απουσία κενώσεων για μερικές ημέρες ή κενώσεις μια φορά την ημέρα οι οποίες είναι σκληρές και στεγνές.
- Εκδήλωση κοιλιακού άλγους.
- Ναυτία και έμετοι.
- Απώλεια βάρους.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
- Περιορίστε τροφές που θεωρείται ότι προκαλούν δυσκοιλιότητα: μπανάνες, μαγειρεμένα καρότα, άσπρο ρύζι, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά, τρόφιμα ψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
- Περιορίστε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα με ολικό περιεχόμενο σε λιπαρά. Ο περιορισμός σε γαλακτοκομικά, δεν πρέπει να επηρεάζει τις ημερήσιες ανάγκες του παιδιού σε ασβέστιο.
- Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά λαμβάνουν αρκετό νερό και άλλα υγρά καθημερινά. Η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία και το βάρος του παιδιού, ωστόσο τα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να πίνουν 3-4 ποτήρια νερό τη μέρα.
- Προσφέρετε στα παιδιά: φρούτα, λαχανικά (μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι, σέλινο), όσπρια, σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, που περιέχουν φυτικές ίνες χρήσιμες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
- Εντάξτε τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά τους.
- Υπενθυμίστε στα παιδιά να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και δώστε τους χρόνο για αυτό, για παράδειγμα σερβίρετε το πρωινό λίγη ώρα νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώστε να έχουν χρόνο να πάνε στην τουαλέτα πριν το σχολείο.
Τips:
- Τα καθαρτικά και άλλα ανάλογα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα συστήνεται να χρησιμοποιούνται κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
- Οι γονείς που δικαιολογημένα ανησυχούν όταν διαπιστώνουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει δυσκοιλιότητα, πρέπει να συμβουλεύονται τον Παιδίατρό τους.