Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι στη θάλασσα και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από πνιγμό;


Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε πολύ λίγο νερό και είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, γιατί το παιδί συνήθως δεν αντιδρά την ώρα που πνίγεται, αλλά ούτε ζητάει βοήθεια.

Οι κινήσεις του είναι άλλοτε ήρεμες και άλλοτε εκδηλώνουν πανικό και μπορεί να μοιάζουν με παιχνίδι.

Τα παιδιά επιβάλλεται να μην κολυμπούν ποτέ μόνα τους. Μέχρι τα δύο έτη κρατήστε τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά σας και τα νήπια σε απόσταση «ενός χεριού» (επίβλεψη αφής). Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά μέχρι τα τέταρτα γενέθλιά τους δεν είναι εξελικτικά έτοιμα να κάνουν μαθήματα κολύμβησης. Μέχρι τότε μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικής αγωγής στο νερό (baby swimming). Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν ότι το παιδί τους είναι ασφαλές στο νερό επειδή έχει συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μαθήματα.

Τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι, όταν βρίσκονται κοντά ή μέσα στο νερό πρέπει πάντα να φορούν σωσίβιο (είναι προτιμότερο από τα μπρατσάκια), κατάλληλο για την ηλικία και τη σωματική τους διάπλαση. Πολύ εύκολα μπορεί ένα κύμα να τα παρασύρει ή να παραπατήσουν καθώς παίζουν! Διδάξτε τα παιδιά να μη βουτάνε από ύψος σε άγνωστα νερά και να μην μπαίνουν στη θάλασσα τρέχοντας ή με βουτιά με το κεφάλι, ιδίως όταν υπάρχουν βράχια ή κύματα.

Είναι ασφαλές να μπαίνουν στη θάλασσα τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το γεύμα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. Προτιμήστε παραλίες ή πισίνες, στις οποίες υπάρχουν ναυαγοσώστες, ειδικά όταν έχετε μικρά παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να εξοικειώνονται από μικρή ηλικία με το νερό και να εκπαιδεύονται στην κολύμβηση από ειδικούς

Διαβάστε επίσης