Φιλοποίμην Φίνος: Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο πατριάρχης του παλιού ελληνικού κινηματογράφου!

Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου του 1977 σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο πατριάρχης του Ελληνικού κινηματογράφου. Ο σπουδαίος Φιλοποίμην Φίνος, ο άνθρωπος του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο της επιτυχίας με πάνω από 185 ταινίες που αγαπήθηκαν κι αγαπιούνται ακόμα.

Αν και σπούδασε νομική, το μεγάλο του όνειρο ήταν ο κινηματογράφος. Έτσι το 1939 με κάποια χρήματα που είχε ,γύρισε ως σκηνοθέτης την πρώτη του ταινία με τίτλο «Το τραγούδι του χωρισμού». Δυστυχώς όμως  η προσπάθεια του αυτή στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία κι έτσι αποφάσισε να μην ξανά σκηνοθετήσει ποτέ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το 1942 δημιούργησε την θρυλική κινηματογραφική εταιρία  Φίνος Φιλμ από την οποία πέρασαν μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα της 7ης τέχνης στην χώρα μας.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής το 1944 αυτός και ο  πατέρας του  συνελήφθησαν από τους Γερμανούς. Ο ίδιος λίγους μήνες μετά αφέθηκε ελεύθερος ενώ ο πατέρας εκτελέστηκε στην Καισαριανή.

Το 1947 παντρεύτηκε την Τζέλλα Βανάκου, μια γυναίκα που για χάρη του εγκατέλειψε την καριέρα της στο ελαφρό τραγούδι και στάθηκε διακριτικά δίπλα του ως το τέλος της ζωής του.

Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν καθόταν πότε και  τριγύριζε στο στούντιο έχοντας στο χέρι ένα κατσαβίδι με το οποίο κατάφερνε πάντα να επιδιορθώνει οποιαδήποτε βλάβη υπήρχε στις μηχανές.

Εν τω μεταξύ για  μία και μοναδική φορά πέρασε και ο ίδιος μπροστά από την κάμερα. Ήταν σε μια σκηνή της ταινίας “Ο κατήφορος” όπου υποδύθηκε τον κλητήρα στο δικαστήριο.

Ενώ  ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος ήταν και ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα τα διάσημα μαγνητόφωνα Nagra.

Καμία ταινία του δεν έβγαινε στις κινηματογραφικές αίθουσες αν ο ίδιος δεν έδινε το τελικό οκ. Επίσης προκείμενου οι ταινίες του να είναι άρτιες δεν υπολόγιζε το κόστος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταινία του 1961 «Το κλωτσοσκούφι».

Ο Φίνος όταν παρακολούθησε  στην ιδιωτική του αίθουσα προβολής την κόπια της ταινίας διαπίστωσε πως η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν «έδενε» με τον συμπρωταγωνιστή της Μιχάλη Νικολινάκο με αποτέλεσμα να την ξαναγυρίσει από την αρχή με άλλον συμπρωταγωνιστή.

Το 1963 για το χατίρι της Αλίκης Βουγιουκλάκη ξόδεψε περίπου 10.000.000 δραχμές για να γυρίσει στην Ίο την ξένη ταινία «Aliki». Μια ταινία που δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία με αποτέλεσμα ο παραγωγός και η ηθοποιός να έρθουν σε ρήξη και εκείνη να αποχωρήσει ψάχνοντας άλλη κινηματογραφική στέγη.

Οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν λίγα χρόνια μετά όταν ο Φίνος απαίτησε από τους συνεργάτες του η Αλίκη να επιστρέψει στην Φίνος Φιλμ. Κάτι που συνέβη το 1968 με την ταινία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» για την οποία η αγαπημένη ηθοποιός πήρε το υπέρογκο για την εποχή ποσό  των 800.000 δραχμών.

Επίσης όταν η  Αλίκη Βουγιουκλάκη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της «Δασκάλας με τα ξανθά μαλλιά» υπέστη αιμορραγία ο Φίνος ήταν αυτός που έστειλε το πολυτελές αυτοκίνητο του  στην Μακρυνίτσα  προκειμένου εκείνη να μεταφερθεί με ασφάλεια στην Αθήνα.

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι το 1974 ενώ το 1970 ο Φίλοποίμενας Φίνος βάφτισε στην Τήνο τον μονάκριβο γιό της μεγάλης σταρ.

Στις αρχές του 1970 και  παρόλο που ο Ελληνικός κινηματογράφος άρχιζε να φθίνει ο ίδιος δημιούργησε στα Σπάτα τα μεγαλύτερα στούντιο των Βαλκανίων όπου γυρίστηκαν μερικές από τις πιο σπουδαίες ταινίες εκείνης της δεκαετίας όπως «Ένα αστείο κορίτσι», «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», «Μαριχουάνα στοπ», «Οι βάσεις και η Βασούλα», «Η δίκη των δικαστών», «Στον αστερισμό της παρθένου», «Ο Τσαρλατάνος», «Η Μαρία της σιωπής» κι άλλες πολλές.

Με την σύζυγό του  Τζέλλα δεν απέκτησαν παιδιά όμως σαν παιδιά του αγαπούσε δύο ηθοποιούς της εταιρίας του. Την Ζωή Λάσκαρη και τον Νίκο Κούρκουλο.

Για εφτά χρόνια πάλευε με την επάρατη νόσο από την οποία τελικά έχασε την μάχη με την ζωή στις 26 Ιανουαρίου το 1977. Ακριβώς δύο ημέρες μετά την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται ,της μοναδικής που δεν μπόρεσε ποτέ να δει γιατί γυρίστηκε στα τέλη του 1976 όταν ο ίδιος ήταν ήδη πολύ άρρωστος. 

Έτσι όταν ο Φιλοποίμην Φίνος πέρασε στην αιωνιότητα άφησε πίσω του ταινίες διαμάντια  του  Ελληνικού κινηματογράφου. Ενός κινηματογράφου που λάτρεψε όσο τίποτα άλλο στην ζωή του.

Διαβάστε επίσης