Η Αρετή Χαρτοφύλακα μας παρουσιάζει τις «Αληθινές γυναίκες» που έρχονται να εμπνεύσουν και να δώσουν την ώθηση ώστε ή κάθε μια να αναγνωρίσει τον εαυτό της, να πάρει δύναμη και να περιορίσει τον ψυχικό της πόνο. Η συγγραφέας που λατρεύει γενικότερα την τέχνη, έχει ασχοληθεί με τη μουσική, τη ζωγραφική, τη μαγειρική, την ποίηση και τώρα με τη συγγραφή. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της διακόσμησης εσωτερικού χώρου και είναι ιδιοκτήτρια της aretiinteriors.com και της Old Town Luxury Suites, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζει ψυχολογία. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Αληθινές Γυναίκες» πραγματεύεται το ζήτημα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
H Αρετή Χαρτοφύλακα που παρουσίασε το βιβλίο της στον τόπο καταγωγής της, την Κέρκυρα, μίλησε αποκλειστικά στο Daisy.gr.
«Αληθινές Γυναίκες»: Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.
Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από 15 αληθινές ιστορίες γυναικών οι οποίες έχουν υποστεί βία και όχι απαραίτητα σωματική μέσα στις σχέσεις τους. Αναφέρεται σε ενδοοικογενειακή βία και στην συντροφική βία η οποία ξέρετε ότι είναι πολλές φορές ύπουλη και δεν φαίνεται, δεν είναι εύκολα αντιληπτή. Μέσα από τις ιστορίες αυτών των γυναικών φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος.
Υπάρχει ταύτιση των 15 γυναικών με όλες όσες μίλησαν ανοιχτά για το θέμα της κακοποίησης όσον αφορά και το κίνημα MeToo;
Σίγουρα ταυτίζονται γιατί η δυναμική της βίας είναι ακριβώς η ίδια, δηλαδή υπάρχει ένας εξουσιαστής και ένας εξουσιαζόμενος, ένας άνδρας δηλαδή που θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της γυναίκας. Δεν έχει σημασία ποια είναι η σχέση ακριβώς γιατί στο κίνημα MeΤοο δεν έχει αναφερθεί σχέση διαπροσωπική, έχει αναφερθεί επαγγελματική σχέση στην οποία, έχει ξεπεράσει ο εξουσιαστής τα όρια και έχει προσπαθήσει να επιβληθεί και να επιβάλει τον εαυτό του με βίαιο τρόπο. Φυσικά και μπορούν να ταυτιστούν γιατί αυτό είναι σημάδι την έμφυλης βίας που αφορά το φύλο και όχι τη σχέση.
Ποιο ήταν το κριτήριο της επιλογής των 15 γυναικών;
Θα μπορούσαν οι ιστορίες να μην τελειώνουν ποτέ, δυστυχώς. Να ήταν όχι 15 αλλά 150. Είχα σκοπό να γράψω περισσότερες αλλά ήθελα να βγει τώρα το βιβλίο. Το κριτήριο ήταν να δείξουμε στον κόσμο, στο σύνολο της κοινωνίας, διαφορετικές μορφές βίας που έρχονται με έναν ύπουλο τρόπο και είναι μη εύκολα αναγνωρίσιμες. Οπότε ήθελα απλώς να δείξω την ποικιλία της βίας σε όλες τις μορφές. Διάλεξα λοιπόν τις ιστορίες που αναδεικνύουν όσο περισσότερες μορφές βίας μπορούσα.
Εσείς προσωπικά έχετε βιώσει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή;
Εύλογο το ερώτημα. Φυσικά! Είναι καλό να σου τύχει νωρίς και να φύγεις από τη σχέση. Ταυτόχρονα είναι κακό το να σου τύχει και να συνεχίσεις να μένεις στην σχέση με τον άνθρωπο που σου ασκεί τη βία. Ναι μου έχει τύχει και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο.
Άρα οι γυναίκες θεωρείτε ότι πρέπει να θέτουν τα όρια τους σε κάθε περίπτωση είτε αυτό αφορά επαγγελματική σχέση είτε προσωπική;
Οπωσδήποτε, πρέπει να θέτουν τα όρια τους αλλά για να θέσεις τα όρια σου σε ένα τρίτο πρόσωπο πρέπει πρώτα να τα γνωρίζεις εσύ η ίδια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς πρέπει να είναι τα δικά μας όρια και τι είμαστε υποχρεωμένες να δεχτούμε και τι όχι. Είμαστε γαλουχημένες σε μία πατριαρχική κοινωνία με αξίες οι οποίες μας επιβάλλουν με έναν τρόπο και να ανεχόμαστε συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε.
Μία αναγνώστρια που θα διαβάσει το βιβλίο σας θα μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί σας;
Φυσικά, είμαι πάντα ανοιχτή και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για μένα να συζητήσω και άλλες εμπειρίες. Το γεγονός ότι κάποια γυναίκα μπορεί να έχει την ανάγκη να μου μιλήσει σημαίνει ότι το βιβλίο έχει επιτελέσει τον σκοπό του, δηλαδή ότι βοήθησε τη γυναίκα να ανοιχτεί. Αφενός να παραδεχτεί στον εαυτό της πρώτα απ΄όλα ότι έχει βιώσει μία τέτοια κατάσταση και αφετέρου να ανοιχτεί και να μιλήσει. Αυτό είναι σπουδαίο, είναι επιτυχία για μένα.
Το βιβλίο “Αληθινές Γυναίκες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ζενίθ”