Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και εμείς σας παρουσιάζουμε σήμερα τις Ελληνίδες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με το ταλέντο, την ομορφιά τους και το έργο τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικές από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες κατάφεραν να σημαδέψουν τις σελίδες της ιστορίας και να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους παγκοσμίως.
Σήμερα γιορτάζουν όλες οι γυναίκες. Σε μια εποχή αβεβαιότητας για το μέλλον οι γυναίκες δίνουν μάχες αυτοπροσδιορισμού με σκοπό να ακουστεί η φωνή τους. Aποζητούν ευκαιρίες σε μία εποχή που όλα είναι ρευστά. Το Daisy.gr σας παρουσιάζει σήμερα όλες εκείνες τις Ελληνίδες που έλαμψαν αποτελούν παράδειγμα από τη Μελίνα Μερκούρη και την Κική Δημουλά μέχρι την Έλενα Παπαρίζου και την Δέσποινα Βανδή.
Μελίνα Μερκούρη
Η Αμαλία-Μαρία “Μελίνα” Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση. Καταγόταν από φημισμένη οικογένεια πολιτικών. Ηθοποιός, βραβευμένη με πλήθος διεθνών βραβείων και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού – η μακροβιότερη στην Ελλάδα – τα έτη 1981-89 και 1993-94, σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αρκετά σημαντική ήταν και η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο. Η Μελίνα θα ανοίξει τα φτερά της το 1967 για το Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, για να παίξει στο «Ίλια Ντάρλινγκ» με τον Ζυλ Ντασέν, σύζυγό της από την προηγούμενη χρονιά, στο πλευρό της.
Της χάρισε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ’ την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960. Κέρδισε όμως το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από τους κριτικούς του Κλίβελαντ. Επίσης βραβεύτηκε με το ιταλικό βραβείο Ντονατέλλο (Donatello) για την ερμηνεία της στο Τοπ Καπί το 1965. Υπήρξε τρεις φορές υποψήφια για Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes) και δυο φορές υποψήφια στα βραβεία BAFTA.
Μαρία Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου ήταν κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας. Από νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα πιάνου-σολφέζ και σε ηλικία 11 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό παιδικών φωνών. Το 1937 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της και τη μεγάλη αδελφή της στην Αθήνα, μετά το διαζύγιο των γονιών της και εγγράφηκε στο Εθνικό Ωδείο, με δασκάλους τη Μαρία Τριβέλλα (τραγούδι), την Ήβη Πανά (πιάνο) και τον Γεώργιο Καρακαντά (μελοδραματική).
Ο πρώτος ρόλος της ήταν η «Σαντούτσα» στην όπερα του Μασκάνι «Καβαλερία Ρουστικάνα», σε μία παράσταση των μαθητών του ωδείου. Το 1939 εγγράφηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη τραγουδιού της διάσημης Ελβίρα ντε Ιντάλγκο (σημαντική τραγουδίστρια της όπερας στις αρχές του 20ου αιώνα), κοντά στην οποία γνώρισε την υψηλή τεχνική των ρόλων του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου.
Κική Δημουλά
Η Κική Δημουλά ή όπως ήταν το πραγματικό της όνομα Βασιλική Ράδου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα πνευματικά κεφάλαια του τόπου μας και το έργο της ξεπέρασε τα σύνορα και κατάφερε να αναγνωριστεί παγκοσμίως.
Κατίνα Παξινού
Η Κατίνα Κωνσταντοπούλου – Παξινού ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, κυρίως δραματικού ρεπερτορίου, παγκοσμίου φήμης. Το 1944 η Κατίνα Παξινού παρέλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την αμερικανική ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα».
Η Ελληνίδα ηθοποιός είχε υποδυθεί την Ισπανίδα Πιλάρ και η υπόθεση εξελισσόταν στον ισπανικό εμφύλιο… Στις 2 Μαρτίου του 1944, η 16η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στο κινέζικο θέατρο «Grauman», στο Λος Άντζελες.
Ειρήνη Παπά
Η Ειρήνη Παπά είναι Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή σταδιοδρομία.
Το παγκόσμιο ταξίδι της ξεκινά το 1951 με την κοινωνική δραματική ταινία Νεκρή Πολιτεία της Φίνος Φιλμ, στον Μυστρά, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Ηλιάδη Φρίξου και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά. Τρεις από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε η Ειρήνη Παππά προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.
Έλλη Λαμπέτη
Ήταν αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Έκανε 400 παραστάσεις, αριθμό ρεκόρ για την εποχή. Η πιο ώριμη επαγγελματική δεκαετία της ήταν του ’70, παρ’ όλα τα προσωπικά της προβλήματα. Ανέβασε με εξ ίσου μεγάλη επιτυχία από μιούζικαλ (“Η γλυκιά Ιρμα”, 1972) μέχρι Τσέχωφ (“Βυσσινόκηπος”, 1974 με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ). Το 1977 συνεργάστηκε στη “Φθινοπωρινή ιστορία” με τον Μάνο Κατράκη, που επιπλέον τους συνέδεε βαθιά φιλία. Ανεπανάληπτες οι ερμηνείες της στο “Δεσποινίς Μαργαρίτα”, στη “Φιλουμένα Μαρτουράνο” και στα “Μονόπρακτα”.
Τελευταία της παρουσία στο θέατρο ήταν το 1981 στο έργο “Σάρα – Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού”, υποδυόμενη με επιτυχία την κωφάλαλη Σάρα. Και στον ελληνικό κινηματογράφο οι επιτυχίες της δεν ήταν λίγες, ιδιαίτερα σε ταινίες όπως “Το Κορίτσι με τα μαύρα”, “Κυριακάτικο ξύπνημα” και “Η Κάλπικη λίρα”. Για την ερμηνεία της στο “Τελευταίο ψέμα”, ήταν υποψήφια για βραβείο BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) A’ γυναικείου ρόλου.
Βίκυ Λέανδρος
Είναι κόρη του Λέανδρου Παπαθανασίου. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 23 Αυγούστου του 1949 και μετακόμισε στη Γερμανία με τους γονείς της το 1959. Έκανε μαθήματα κιθάρας, φωνητικής, μπαλέτου, χορού και κίνησης από πολύ μικρή ηλικία. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι το 1965.
Έχει λάβει βραβεία όπως τα Golden Statue (Ιαπωνία), Golden Europa (Γερμανία) και Ξένιος Δίας (Ελλάδα). Το 2006 έλαβε μέρος στην προκριματική φάση για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε τη Γερμανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2006 μαζί με άλλους δύο συνυποψηφίους, όμως δεν επελέγη.
Νάνα Μούσχουρη
Η Νάνα (Ιωάννα) Μούσχουρη είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια με διεθνή καριέρα. Το 1950 έγινε δεκτή στο Ωδείο Αθηνών, όπου σπούδασε κλασική μουσική και λυρικό τραγούδι. Όμως, το 1957 αποβλήθηκε από το Ωδείο, όταν οι καθηγητές της ανακάλυψαν ότι τραγουδούσε τα πρωινά στο μαγαζί του Οικονομίδη. Η Νάνα Μούσχουρη έχει τιμηθεί πολλάκις για την συνεισφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαιτέρως στον ελληνικό και τον γαλλικό.
Το γαλλικό κράτος της έχει απονείμει τις εξής τιμητικές διακρίσεις. Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (2019). Αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής (2007). Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (1997). Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών (1986). Μεταξύ των πολλών βραβείων που έχει λάβει είναι και το Echo Music Prize το οποίο έλαβε το 2015 για την συνολική της καριέρα από τη Γερμανική Ακαδημία Φωνολογίας
Κορίνα Τσοπέη
Η Κυριακή “Κορίνα” Τσοπέη είναι Ελληνίδα ηθοποιός, νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς Σταρ Ελλάς και Μις Υφήλιος το 1964. Με τη νίκη της εκείνη, έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε στα εν λόγω καλλιστεία.
Μετά την στέψη της ως Μις Υφήλιος, επιδίωξε να αρχίσει κινηματογραφική καριέρα στο Χόλιγουντ, με εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές της Αμερικής, όπως A Man Called Horse, Daniel Boone, Lost in Space, Valley of the Dolls and A Guide for the Married Man. Εκτός από την καριέρα της ως ηθοποιού και φωτομοντέλου, η Τσοπέη είναι πρόεδρος μιας οργάνωσης για την καταπολέμηση της παιδικής λευχαιμίας.
Tζένη Καρέζη
«Τα κόκκινα φανάρια» ήταν αναμφίβολα η ταινία που ανέδειξε το δραματικό της ταλέντο. Η Ευγενία Καρπούζη όπως ήταν το πραγματικό της όνομα έφτασε ως τις Κάννες και πραγματικά εντυπωσίασε. Με την ταινία «Λόλα» που γυρίστηκε την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώθηκε η υποκριτική δύναμη της σε δραματικούς ρόλους.
Αλίκη Βουγιουκλάκη
H Αλίκη της καρδιάς μας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και από διεθνείς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς ως ένα πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο, διότι καμία άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, όσο εκείνη.
Τον Ιούνιο του 1959, η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε βρεθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στο διαγωνιστικό τμήμα του οποίου συμμετείχε και η ταινία “Αστέρω”, στην οποία πρωταγωνιστούσε. Η Αλίκη προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση με την παρουσία της και πολλές ήταν οι ξένες εφημερίδες που ασχολήθηκαν μαζί της.
Κατερίνα Διδασκάλου
Η Κατερίνα Διδασκάλου, είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Έχει παίξει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Ανάμεσα σε άλλες η Κατερίνα Διδασκάλου είχε εμφανιστεί στην ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» με τον Νίκολας Κέιτζ το 2000. Οι δύο ηθοποιοί είχαν μία άριστη συνεργασία και μάλιστα ο Αμερικανός σταρ είχε εντυπωσιαστεί από την πανέμορφη Κατερίνα.
Η ηθοποιός είχε δηλώσει: «Έπαιζαν σπουδαίοι ηθοποιοί, η Penelope (Cruz), ο Nicolas Cage και ο John Hurt. Εγώ όμως θεωρώ ορόσημο την ταινία μου με τον Eric Rohmer, ένα μεγάλο κύριο του Ευρωπαϊκού cinema που είχα την πολύ καλή τύχη να με διαλέξει. Βέβαια δεν ήταν η πρώτη μου ταινία εκτός ελληνικών συνόρων. Χρονολογικά, η πρώτη ήταν μια Βουλγάρικη ταινία, Γερμανοβουλγαροελληνική παραγωγή, με την οποία πήρα το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στην Βερόνα στην Ιταλία, ακολούθησε το «μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» και μετά «Ο τριπλός πράκτορας» που ήμουν πρωταγωνίστρια όπως και στην Βουλγάρικη. Αμέσως μετά ήρθε μια Ουγγρική ταινία, η οποία έγινε και τρομακτική εμπορική επιτυχία στην Βουδαπέστη.
Ειρήνη Σκλήβα
Η Ειρήνη Σκλήβα στέφθηκε Μις Κόσμος 1996 στην Ινδία. Έπειτα, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και ακολούθησε μια καριέρα στην τηλεόραση και το modeling, με το πρόσωπό της να εμφανίζεται στα εξώφυλλα πολλών ελληνικών περιοδικών, όπως το Diva και το LipStick. Έχει συμμετάσχει σε μερικές μεγάλες επιδείξεις μόδας παγκοσμίως, στην Αθήνα, το Μιλάνο και το Μόναχο.
Άννα Βίσση
Η Άννα Βίσση ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973 όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Minos EMI. Το 1977 κέρδισε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή και κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του ’80, ξεκίνησε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα. Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί σε σημαντικά θέατρα όπως το Royal Albert Hall και η Βασιλίκη Όπερα του Λονδίνου, το Carnegie Hall και το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης.
Έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως οι: Γκλόρια Γκέινορ, Κρις Κορνέλ, Ντέιβιντ Στιούαρτ, Εμίρ Κουστουρίτσα, Τζόνι Λόγκαν και άλλοι, ενώ η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της soul Αρίθα Φράνκλιν, είχε δηλώσει πως από τη στιγμή που είδε τη Βίσση σε συναυλία που έδωσε το 1999 στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, έγινε θαυμάστρια της. Η Βίσση είναι η μοναδική Κύπρια καλλιτέχνης, που άγγιξε την κορυφή του Billboard Dance Club Chart με το αγγλόφωνο τραγούδι Call Me, επίσης αρκετά τραγούδια της έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, δυο φορές με την Ελλάδα και μια με την Κύπρο.
Δέσποινα Βανδή
Η Δέσποινα Βανδή ή όπως ήταν το πραγματικό της όνομα Δέσποινα Μαλέα γεννήθηκε στο Τύμπινγκεν στις 22 Ιουλίου του 1969. Πρόκειται για μία από τις πιο εμπορικές τραγουδίστριες στην Ελλάδα. Το τραγούδι «Gia», σε στίχους και μουσική του Φοίβου εισχώρησε στη διεθνή μουσική σκηνή και το 2003 έφτασε στα charts των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Billboard και Music Week), ενώ το τραγούδι «Opa opa» κυκλοφόρησε επίσης ως CD-single σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Βόρεια Αφρική. Τα τρία πρώτα της διεθνή single, «Gia» (2003), «Opa Opa» (2004) και «Come Along Now» (2005).
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πορτογαλίας Radio Nova Era την τίμησε με το βραβείο της «Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού τραγουδιού για το 2004» στο Gala Radio Nova Era, που έλαβε χώρα στις 24 Απριλίου στο Πόρτο. Η πρώτη σημαντική βράβευση της Δέσποινας Βανδή έγινε το 2000 από τον διευθυντή των Virgin Megastores του Λονδίνου, για την επιτυχία του CD σινγκλ Υποφέρω, Το 2001 βραβεύτηκε με το World Best Selling Greek Artist 2001 (Έλληνας Καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον Κόσμο για το 2001) στην τελετή «World Music Awards» η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόντε Κάρλο. Το άλμπουμ της με τίτλο Γεια, της χάρισε το βραβείο αυτό, αφού έγινε 4 φορές πλατινένιο.Λίγο καιρό αργότερα έγινε 5 φορές πλατινένιο.
Έλενα Παπαρίζου:
Η Έλενα Παπαρίζου επιλέχθηκε από την ΕΡΤ στις 22 Ιανουαρίου 2005 για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 2005, πρόταση την οποία δέχτηκε. Η Παπαρίζου με το τραγούδι “My Number One” εκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην Αθήνα. Έχει κερδίσει τρία Μουσικά Βραβεία Αρίων, ένα 1 European Border Breakers Awards, 29 MAD Video Music Awards – περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη.
Στις 14 Μαρτίου 2010, ο Alpha TV ανακήρυξε την Παπαρίζου ως τη 14η πιο πολυβραβευμένη εγχώρια καλλιτέχνη από το 1960 μέχρι σήμερα με συνολικά επτά πλατινένιους και τέσσερις χρυσούς δίσκους. Όσον αφορά το 2010 έχει πουλήσει 167.000 δίσκους στην Ελλάδα, 24.000 δίσκους στην Κύπρο και 20.000 σινγκλς στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας της. Επίσης, τα τραγούδια της Παπαρίζου έχουν περισσότερες από 184 εκατομμύρια θεάσεις στο Youtube, περισσότερες από οποιονδήποτε Έλληνα καλλιτέχνη.
Με πληροφορίες από wikipedia.org