Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν σπιτικά γλυκά. Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά είναι τα μελομακάρονα.
Υλικά για 60 περίπου κομμάτια:
Αλεύρι μαλακό 700 γραμμάρια |
Ζάχαρη 100 γραμμάρια |
Χυμός πορτοκαλί 200ml |
Σιμιγδάλι χοντρό 200 γραμμάρια |
Σόδα 1 κουταλάκι γλυκού |
Καφέ εσπρέσο κονιάκ 1/2 φλυτζάνι |
Σπορέλαιο 1 ποτήρι |
Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι |
Ξύσμα από ένα πορτοκαλί |
Κανέλλα 2 κουταλιές σούπας |
Γαρύφαλλο 1/2 κουτάλι σούπας |
Σιρόπι:
Νερό 500 ml |
Ζάχαρη 800 γραμμάρια |
Μέλι 150 γραμμάρια |
Κανέλλα 3 ξυλάκια |
Γαρύφαλλα 4-5 |
Ένα πορτοκαλί κομμένο στη μέση |
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα εκτός, από το μέλι και βράζουμε για 6/7 λεπτά. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και βάζουμε το μέλι. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά μαζί με την ζάχαρη και τα αρωματικά και ανακατεύουμε.
Σιγά-σιγά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας. Κάνουμε γρήγορα γιατί δεν κάνει να ζημιώσουμε πολύ, για να μην βγει το λάδι. Αρχίζουμε και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Τα μελώνουμε έχοντας κρύο σιρόπι και ζεστά τα μελομακάρονα!
Όταν τα τοποθετήσουμε στην πιατέλα βάζουμε από πάνω λίγο μέλι και μετά καρύδι ψιλοκομμένο με κανέλλα!
Καλή επιτυχία και όμορφα οικογενειακά Χριστούγεννα με υγεία και χαρές!